#Pongal
——————
#Makara_Sankranti
—————————-
*One winter festival which marks the start of new season is called by so many names, and in every culture the food prepared is essentially Khichdi (Lentil & Rice preparation) both Sweet (traditionally with Jaggery) and Spicy varieties. The festival traditionally involved eating sweets made of Sesame-Jaggery in all cultures. No matter what you call by name the festival is celebrated all over with similarity.*
*Happy Pongal* --(TN & Pondicherry)
*Happy Makara Sankranti* -_(AP , Karnataka, Kerala, Goa, Maharashtra)
*Happy Lohri* --(Punjab & Haryana)
*Sakraat & Makraat* -- (Bihar, UP, Uttarakhand)
*Happy Uttarayan* -- (Gujarat, Diu, Daman)
*Happy Suggi* -- (Karnataka)
*Happy Magh Saaji* --(HP)
*Happy Ghughuti* --(Kumaon)
*Happy Makara Chaula* -(Odhisha)
*Happy Kicheri* ---(Poorvanchal East UP)
*Happy Pousha Sankranti* -- (Bengal & NE)
*Happy Magh Bihu* --(Assam & NE)
*Happy Shishur Sankraat* --(Kashmir )
*Happy Makara Vilakku* -- (Like)
*Happy Maaghe Sankrant* -- Nepal
*Happy Tirmoori* -- Sindh Pakistan
*Happy Songkran* -- Thailand
*Happy Pi Ms Lao* -- Laos
*Happy Thingyan* --Myanmar
*Happy Mohan Songkran* -- Cambodia
" போடா எல்லாம் விட்டுத் தள்ளு
பழச எல்லாம் சுட்டுத் தள்ளு
புதுசா இப்போ பொறந்தோமுன்னு
எண்ணிக்கொள்ளடா....டோய்.."
Let every past unwanted memories be out and fresh positive perspective in!
எத்தனையோ தோல்விகள் எதிர் வந்தாலும்
எத்தனை தடைகள் இடறி விட்டாலும்
நன்றியற்ற துரோகங்கள
என அத்தனையும் தாண்டும் ஆற்றல் வேண்டும்!
எதிலும் நம்பிக்கையின்றி நலியாமல்
விதியை எண்ணி வீழ்ந்து விடாமல்
புதிய சாதனை படைக்க புறப்பட வேண்டும்!
சோம்பல் எனும் பாவியை அழித்து
சோர்வு எனும் நோய்தனை ஒழித்து
சுறுசுறுப்பு என்றும் சுடர்விட வேண்டும்!
" போடா எல்லாம் விட்டுத் தள்ளு
பழச எல்லாம் சுட்டுத் தள்ளு
புதுசா இப்போ பொறந்தோமுன்னு
எண்ணிக்கொள்ளடா....டோய்.."
கே. எஸ். இராதாகிருஷ்ணன்
15-01-2020.
#KSRpostings
#KSRadhakrishnanPostings
No comments:
Post a Comment